Jemné pečivo zahrnuje široký sortiment výrobků, ale pro jeho výrobce velmi malý podíl produkce (převažuje chléb a běžné pečivo).
Jeho výroba je časově i surovinově náročná a klade i velké nároky za zkušenost pracovníků a z tohoto důvodu je výsledná cena vyšší. Jemné pečivo má i vysokou energetickou hodnotu a proto si ho velmi malá část zákazníků kupuje pravidelně.
Pro výrobu jemného pečiva je charakteristický vyšší obsah tuku a většinou i cukru a základní surovinou pro výrobu bývá pšeničná mouka.
Sortiment nabízeného jemného pečiva je v dnešní době opravdu pestrý, vyrábí se jak na základě tradičních receptur, zároveň jsou používány i nové, netradiční receptury.
Mezi nejoblíbenější druhy patří výrobky z kynutého těsta koláče, buchty, vánočky), výrobky ze smaženého těsta (koblihy) a výrobky z listového těsta (záviny, croissanty).
Doba spotřeby je obvykle do 24hod po upečení.